Je eigen schaduw omarmen

Ik blijf het een reis vinden om mezelf volledig te accepteren. Mijn licht, mijn enthousiasme, mijn blijdschap, mijn energie, maar ook mijn irritatie, mijn boosheid, mijn teleurstelling en mijn verdriet. Om niet alleen in het Licht te staan, maar ook mijn Schaduwkant te omarmen. Mezelf accepteren precies zoals ik ben. Met al mijn prachtige eigenschappen en mijn beperkingen. En nu lukt het steeds beter. Elke dag weer om mezelf te accepteren precies zoals ik ben. In dit leven op reis met mezelf.

Verbergen van emoties

Jarenlang heb ik mijn emoties weggestopt. Als iemand iets zei dat pijn deed, dan deed ik alsof er niets aan de hand was. Als ik verdriet had, dan zei ik dat het wel mee viel. Ik at de pijn weg met snoep, het liefst met chocolade. Ik hield mijn tranen in. Ik huilde niet. Ik was sterk. Dat dacht ik althans. Ik werd er eigenlijk ziek van om alles binnen te houden.

In de natuur is alles open

Op een gegeven moment toen ik ging wandelen in het bos en bij de zee, had ik een geweldig dag gehad. Ik had uren gewandeld. Ik had me verwonderd over de mooie vlinders en libellen. Ik luisterde naar het gezang van de vogels. Ik hoorde het geluid van de golven bij het strand. De geur van de zee streelden mijn hart. Toen ik na een geweldige dag thuis kwam, barstte ik in tranen uit. Ik begreep helemaal niets van. Ik had een super mooie dag gehad. Alleen in de natuur valt niets te verbergen en alle emoties die ik zo zorgvuldig had weggestopt, kwamen er allemaal uit. En weet je wat? De wereld verging niet. Het luchtte op om zaken waar ik boos en verdrietig over was eruit te laten. Het voelde bevrijdend om mijn teleurstelling te voelen. Ik schreef mijn emoties op. Daarna toen ik klaar was, zette ik mijn favoriete yogi tea voor mezelf klaar. Ik dronk met aandacht mijn thee. Daarna ging ik me klaarmaken op te slapen. Ik sliep als een roos.

Ruimte geven aan emoties

Ik heb gemerkt hoe heilzaam het is om mijn eigen verdriet, boosheid, teleurstelling, fouten en tegenslagen onder ogen te zien. Alleen dan kan ik mezelf volledig accepteren. Alleen dan kan ik verder groeien in het leven. Alleen dan kan ik echt tot volle bloei komen.

Het vereist moed om je eigen ‘schaduw’ kant onder ogen te zien. Hoe moedig ben jij?

Eén gedachte over “Je eigen schaduw omarmen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *