De positieve energie van dankbaarheid

Op Vrouwendag dat plaatsvond op 8 maart was ik uitgenodigd als spreker. Ik deelde mijn verhaal over de positieve energie van dankbaarheid en het overwinnen van tegenslagen.

Wanneer ben je dankbaar?
Als iemand de deur voor je openhoudt en ‘dank je’ zegt.
Wanneer er ‘grote’ gebeurtenissen in je leven gebeuren: je behaalt een examen, je ontvangt een diploma, een baan, een promotie of je wint de loterij. Dan ben je dankbaar voor wat je hebt ontvangen.

Dankbaarheid is kijken wat er wel in het leven aanwezig is in plaats van wat er niet is.

Elke dag start ik de dag met dankbaarheid en ik zeg: ‘ik ben dankbaar voor een goede nachtrust. Ik ben dankbaar voor mijn bed’. Het is goed om je bed te bedanken. Je bed doet ook zijn werk. ‘Ik ben dankbaar voor het gezang van de vogels.’ Ik kijk gedurende dag waar ik dankbaar voor kan zijn. Wanneer ik de dag met dankbaarheid start, dan voel ik me goed en dat neem ik mee voor de gehele dag.

“Dankbaarheid is het innig beminnen van het huidige moment.”

Wat is wel aanwezig in je leven?

Ik leerde door middel van dankbaarheid te focussen op wat er wel is, dan wat er niet is. Wanneer je kijkt wat er niet is, dan voel je je miserabel. Bijvoorbeeld: Ik ben niet gezond, ik heb geen baan, ik heb geen relatie of geen leuke vrienden. Wanneer je kijkt wat er wel is, dan voel je je blij.

Ik sta stil bij de alledaagse momenten: ‘Ik ben dankbaar voor een lekker kopje muntthee.’ Ik ruik de geur van muntthee. ‘Ik ben dankbaar dat ik buiten zit op een terras in de zon.’ Ik geniet van het gezang van de vogels. Zeg je tegen je vrienden, partner, collega’s: ‘Ik ben dankbaar voor je aanwezigheid’, ‘Ik ben dankbaar dat je naar mijn verhaal luistert’, ‘Ik ben dankbaar voor je glimlach’. Dankbaarheid delen is erg krachtig en mooi.

Het alledaagse is op dit moment bijzonder en speciaal. Niets is vanzelfsprekend.

“Dankbaarheid is feestvieren met het huidige moment.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *